Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility dr hab. Róża Biegańska-Marecik | Centrum Wsparcia i Rozwoju

dr hab. Róża Biegańska-Marecik

dr hab. Róża Biegańska-Marecik

Katedra Technologii Żywności Pochodzenia  Roślinnego  

Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu 

Motto: „Podejście jest tą małą rzeczą, która robi dużą różnicę.“ ~W. Churchill 

Moje zainteresowania naukowe skupiają się wokół aspektów związanych z chemią i technologią surowców oraz produktów roślinnych, szczególnie owoców i warzyw. Związane jest to głównie z innowacyjnymi produktami roślinnymi,  żywnością bioaktywną i minimalnie przetworzoną, wykorzystaniem nowoczesnych metod przetwarzania produktów roślinnych, w tym metod dyfuzyjnych. 

Moje pasje, poza naukowymi, związane są z różnymi aktywnościami, którymi najchętniej wypełniam czas wolny: podróże, muzyka, biografie, ogród, kulinaria, rower.  

Proponuję spotkania naukowe obejmujące tematykę związaną ze współczesnymi trendami  w technologii żywności, innowacyjnymi produktami pochodzenia roślinnego, w tym żywnością wegańską. W ramach tutoringu zachęcam do dyskusji teoretycznych połączonych z zajęciami praktycznymi (praca w laboratorium). Celem spotkań jest rozwój zainteresowań i umiejętności naukowych studenta, odnajdywanie swoich mocnych stron i talentów oraz wspieranie w rozwoju pozanaukowym. 

roza.marecik@up.poznan.pl