dr hab. Róża Biegańska-Marecik
Katedra Technologii Żywności Pochodzenia Roślinnego
Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu
Motto: „Podejście jest tą małą rzeczą, która robi dużą różnicę.“ ~W. Churchill
Moje zainteresowania naukowe skupiają się wokół aspektów związanych z chemią i technologią surowców oraz produktów roślinnych, szczególnie owoców i warzyw. Związane jest to głównie z innowacyjnymi produktami roślinnymi, żywnością bioaktywną i minimalnie przetworzoną, wykorzystaniem nowoczesnych metod przetwarzania produktów roślinnych, w tym metod dyfuzyjnych.
Moje pasje, poza naukowymi, związane są z różnymi aktywnościami, którymi najchętniej wypełniam czas wolny: podróże, muzyka, biografie, ogród, kulinaria, rower.
Proponuję spotkania naukowe obejmujące tematykę związaną ze współczesnymi trendami w technologii żywności, innowacyjnymi produktami pochodzenia roślinnego, w tym żywnością wegańską. W ramach tutoringu zachęcam do dyskusji teoretycznych połączonych z zajęciami praktycznymi (praca w laboratorium). Celem spotkań jest rozwój zainteresowań i umiejętności naukowych studenta, odnajdywanie swoich mocnych stron i talentów oraz wspieranie w rozwoju pozanaukowym.