dr inż. Przemysław Łukasz Kowalczewski
Katedra Technologii Żywności Pochodzenia Roślinnego
Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu
Motto: „Wiedzieć, że się wie, co się wie i wiedzieć, że się nie wie, czego się nie wie – oto prawdziwa wiedza” ~Konfucjusz
Moje zainteresowania naukowe związane są z wykorzystaniem surowców roślinnych, w tym produktów ubocznych, jako źródła związków biologicznie aktywnych do stosowania w produkcji żywności. Kolejną tematyką badawczą, którą w swojej pracy poruszam, to żywność pochodzenia roślinnego będąca alternatywą dla produktów mięsnych. Trzecim filarem działalności naukowej są owady jadalne, jako źródło białka w obliczu zmieniającego się świata i gwałtowanie rosnącej populacji ludzi.
Człowiek jest częścią natury, stąd też moje zamiłowanie do dbania o środowisko naturalne przejawiające się w realizowanych tematykach badawczych- łączę więc swoją pasję z pracą, co jest niezwykle cenne. Inną moją pasją są zwierzęta a oprócz wspólnej drogi życiowej z moim psiakiem, buldogiem francuskim imieniem Gniewko, aktywnie wspomagam fundacje i schroniska dla zwierząt. Jak mawiamy w fundacji, nie zmienimy całego świata, ale możemy zmienić cały świat psiaka. Czas wolny poświęcam także fantazyjnym wędrówkom przemierzając świat książkowych bohaterów.
Pobudzanie kreatywności, szukanie nowych rozwiązań starych problemów, to jeden z obszarów, w którym chciałbym wspierać. Umiejętności autoprezentacji, a przede wszystkim sprawienie, że uwierzy się w swoją wiedzę i umiejętności co pozwala osiągnąć sukces na rynku pracy. Poszerzenie świadomości jak żywność wpływa na nasze zdrowie, ale także naszą planetę i podążanie za trendami w technologii żywności, problemy marnowania jedzenia, a także zaburzenie łańcucha dystrybucji to inne obszary, w których widzę współpracę ze studentami.