Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility dr inż. Przeor Monika | Centrum Wsparcia i Rozwoju

dr inż. Przeor Monika

dr inż. Przeor Monika

Katedra Technologii Gastronomicznej i Żywności Funkcjonalnej,

Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

Motto: "Jeśli potrafisz o czymś marzyć, to potrafisz także tego dokonać"  Walt Disney

Naukowo interesuję się naturalnymi surowcami, głównie zielarskimi, odpowiednimi dla diabetyków i wspomagającymi ich na etapie leczenia lub oddziałującymi profilaktycznie. Poszukuję głównie rozwiązań praktycznych, poprzez projektowanie i wdrażanie żywności funkcjonalnej dla tej właśnie grupy odbiorców, ale także staram się je szeroko analizować na potrzeby badawcze.

A po godzinach zdecydowanie wybieram jazdę rowerem i … gastroturystykę. Właśnie poznawanie nowych miejsc, zaułków, uliczek, kamienic, lokalnych twórców, architektury, i oczywiście kulinariów z najbliższymi, relaksuje mnie najbardziej. Uwielbiam też kolorować mandale, słuchać jazzu lub chillout’u, i wracać nad rodzinne morze, jak tylko czas pozwala …

W pracy wykładowcy najważniejsza jest dla mnie dobra, przyjazna relacja z uczniem. Warto nawiązać na tyle dobry kontakt aby jako dydaktyk zainteresować przekazywanymi treściami i jednocześnie umieć odczytać potrzeby ucznia w tym obszarze. Wierzę, że właśnie odpowiednimi narzędziami, z uważnością i uśmiechem, można wprowadzać w tajniki wiedzy, nawet tej najbardziej zawiłej.

monika.przeor@up.poznan.pl