dr inż. Przeor Monika
Katedra Technologii Gastronomicznej i Żywności Funkcjonalnej,
Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu
Motto: "Jeśli potrafisz o czymś marzyć, to potrafisz także tego dokonać" Walt Disney
Naukowo interesuję się naturalnymi surowcami, głównie zielarskimi, odpowiednimi dla diabetyków i wspomagającymi ich na etapie leczenia lub oddziałującymi profilaktycznie. Poszukuję głównie rozwiązań praktycznych, poprzez projektowanie i wdrażanie żywności funkcjonalnej dla tej właśnie grupy odbiorców, ale także staram się je szeroko analizować na potrzeby badawcze.
A po godzinach zdecydowanie wybieram jazdę rowerem i … gastroturystykę. Właśnie poznawanie nowych miejsc, zaułków, uliczek, kamienic, lokalnych twórców, architektury, i oczywiście kulinariów z najbliższymi, relaksuje mnie najbardziej. Uwielbiam też kolorować mandale, słuchać jazzu lub chillout’u, i wracać nad rodzinne morze, jak tylko czas pozwala …
W pracy wykładowcy najważniejsza jest dla mnie dobra, przyjazna relacja z uczniem. Warto nawiązać na tyle dobry kontakt aby jako dydaktyk zainteresować przekazywanymi treściami i jednocześnie umieć odczytać potrzeby ucznia w tym obszarze. Wierzę, że właśnie odpowiednimi narzędziami, z uważnością i uśmiechem, można wprowadzać w tajniki wiedzy, nawet tej najbardziej zawiłej.