prof. UPP dr hab. Piasecka- Kwiatkowska Dorota
Katedra Biochemii i Analizy Żywności,
Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu
Motto: " Bądź dobrej myśli, bo po co być złej" Stanisław Lem
Moje zainteresowania naukowe od lat są związane z detekcją i identyfikacją substancji białkowych występujących w surowcach i produktach spożywczych w niewielkich, bądź śladowych ilościach. Dotyczą między innymi wykrywania wołka zbożowego w ziarnie zbóż, ale także pienistości piwa czy obecności składników antyodżywczych o charakterze inhibitorów enzymów trawiennych. Obecnie skupiają się głównie wokół immunoreaktywnych i alergennych właściwości składników żywności, np. miodu, soi, ale także niekonwencjonalnych ich źródeł.
Poza pracą naukową, moimi pasjami są podróże, zwłaszcza do malowniczych zakątków Włoch oraz kryjących się tam winnic. Ogromną radość czerpię również z muzyki i śpiewu, a ukojenie przynosi mi rysowanie, choć dla dobra estetyki, obydwu tych dziedzin nie praktykuję w miejscach publicznych. A gdy nie podróżuję i jestem w domu, zaskakująco, odprężają mnie prace domowe, lubię porządek nie tylko w badaniach, ale i w życiu codziennym.
Dzielenie się wiedzą zawsze stanowiło dla mnie źródło satysfakcji. Jest też sposobem uczenia się, gdyż wymaga ciągle nowego spojrzenia na to samo zagadnienie, tak by dotrzeć do odbiorcy. Niezmiernie cieszy mnie kontakt z młodymi ludźmi, pełnymi ciekawości do świata i pragnącymi zgłębiać nowe obszary nauki. Czerpię ogromną radość z tego, że mogę wspierać ludzi w ich rozwoju, a towarzyszenie im w ich własnych odkryciach i osiągnięciach jest dla mnie bezcenne.