dr hab. Agnieszka Makowska
Katedra Technologii Żywności Pochodzenia Roślinnego
Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu
Motto: „Każdy człowiek ma to, na co się odważy” ~Naval
Moje zainteresowania naukowe jako technologa żywności związane są ze zbożami. Czy wiesz, że to właśnie produkty zbożowe są tą żywnością, której statystyczny mieszkaniec ziemi spożywa najwięcej? Z jakiej mąki można zrobić chleb? Czy można do produktów zbożowych dodawać nietradycyjne surowce, jak na przykład wytłoki lniane? Jak powstają chrupki i co sprawia, że tak nam smakują? Jak procesy technologiczne wpływają na wartość odżywczą i atrakcyjność sensoryczną produktów zbożowych? To pytania, na które próbuję znaleźć odpowiedzi w mojej codziennej pracy.
Wolny czas najchętniej spędzam aktywnie, jeżdżąc na rowerze, żeglując, czy biorąc udział w spływach kajakowych. Lubię też czytać, a najchętniej sięgam po literaturę faktu, biografie i książki podróżnicze, szczególnie te o wyprawach w Himalaje.
W mojej pracy bardzo ważny jest dla mnie kontakt ze Studentem - motywowanie Go do podejmowania i rozwijania tematów, które On sam uważa za istotne i interesujące. Doceniam kreatywność, umiejętność samodzielnego myślenia i chęć do samorozwoju i w tych obszarach pragnę wspierać swoich podopiecznych.