dr inż. Małgorzata Muzolf-Panek
Katedra Zarządzania Jakością i Bezpieczeństwem Żywności
Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu
Motto: „Gdyby ludzie rozmawiali tylko o tym, co rozumieją, zapadłaby nad światem wielka cisza” ~A. Einstein
Zajmuję się jakością żywności, czynnikami warunkującymi jakość produktów i rolą barwy w ocenie jakości produktów (z ukierunkowaniem na konsumenta). Moim ulubionym przedmiotem badań jest herbata, głównie zielona i wszystko to, co jest z nią związane (nie tylko właściwości i skład, ale historia i sposób przygotowania naparu). Zajmuję się również właściwościami przypraw i ziół. Pracuję z wykorzystaniem programu Statistica w zakresie planowania eksperymentów i analizy danych doświadczalnych. Interesują mnie nowe trendy w produkcji żywności.
Uwielbiam zwiedzanie muzeów z moim starszym synem w poszukiwaniu paleontologicznych ‘skarbów’ i spacery z moim psiakiem (Chesapeak Bay Retriver). Jestem miłośnikiem filmów i książek (raczej bez wyjątku). Fascynuje mnie historia wypraw polarnych przełomu XIX/XX wieku, choć nie lubię zimna. Aby się zdystansować od nauki poświęcam się rękodziełu.
Porozmawiajmy o herbacie i nie tylko … przy herbacie. Jeżeli interesuje Cię jakość żywności, a nie wiesz jak zacząć pracę naukową, dyplomową, laboratoryjną, gdzie szukać danych literaturowych i metodyk, jak zaplanować doświadczenie i co zrobić z otrzymanymi wynikami zachęcam do współpracy w obszarze obsługi naukowych baz danych i wykorzystania metod statystycznych do projektowania eksperymentów oraz analizy danych.
malgorzata.muzolf-panek@up.poznan.pl