Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility dr inż. Małgorzata Muzolf-Panek | Centrum Wsparcia i Rozwoju

dr inż. Małgorzata Muzolf-Panek

dr inż. Małgorzata Muzolf-Panek

Katedra Zarządzania Jakością i Bezpieczeństwem Żywności 

Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu 

Motto: „Gdyby ludzie rozmawiali tylko o tym, co rozumieją, zapadłaby nad światem wielka cisza” ~A. Einstein 

Zajmuję się jakością żywności, czynnikami warunkującymi jakość produktów i rolą barwy w ocenie jakości produktów (z ukierunkowaniem na konsumenta). Moim ulubionym przedmiotem badań jest herbata, głównie zielona i wszystko to, co jest z nią związane (nie tylko właściwości i skład, ale historia i sposób przygotowania naparu). Zajmuję się również właściwościami przypraw i ziół. Pracuję z wykorzystaniem programu Statistica w zakresie planowania eksperymentów i analizy danych doświadczalnych. Interesują mnie nowe trendy w produkcji żywności.  

Uwielbiam zwiedzanie muzeów z moim starszym synem w poszukiwaniu paleontologicznych ‘skarbów’ i spacery z moim psiakiem (Chesapeak Bay Retriver). Jestem miłośnikiem filmów i książek (raczej bez wyjątku). Fascynuje mnie historia wypraw polarnych przełomu XIX/XX wieku, choć nie lubię zimna. Aby się zdystansować od nauki poświęcam się rękodziełu. 

Porozmawiajmy o herbacie i nie tylko … przy herbacie. Jeżeli interesuje Cię jakość żywności, a nie wiesz jak zacząć pracę naukową, dyplomową, laboratoryjną, gdzie szukać danych literaturowych i metodyk, jak zaplanować doświadczenie i co zrobić z otrzymanymi wynikami zachęcam do współpracy w obszarze obsługi naukowych baz danych i wykorzystania metod statystycznych do projektowania eksperymentów oraz analizy danych.  

malgorzata.muzolf-panek@up.poznan.pl