dr inż. Maria Różańska
Katedra Technologii Żywności Pochodzenia Roślinnego
Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu
Motto: „Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć“ ~M. Skłodowska-Curie
Jako tutor akademicki specjalizuję się w dwóch głównych obszarach badawczych:
- możliwościach ograniczania powstawania zaawansowanych produktów glikacji białek powstających w wyniku reakcji Maillarda oraz
- wzbogacaniu żywności w związki biologicznie aktywne pochodzące z surowców roślinnych.
W pracy ze studentami stawiam na indywidualne podejście, merytoryczne wsparcie i partnerską współpracę. Doceniam ciekawość świata, otwartość na nowe idee i chęć ciągłego rozwoju – zarówno naukowego, jak i osobistego.
Od wielu lat mam przyjemność wspierać studentów m.in. w ramach Koła Naukowego Technologów Żywności, z którym zrealizowaliśmy liczne, nagradzane projekty badawcze.
Proces tutorskiej współpracy opieram na wspólnie ustalonych celach i wartościach – realizowanych zarówno poprzez inspirujące rozmowy, jak i działania praktyczne.
Prywatnie cenię kontakt z naturą, interesuję się literaturą XX wieku, architekturą oraz psychologią poznawczą – te pasje często okazują się zaskakująco przydatne także w kontekście akademickim.