dr inż. Maria Różańska
Katedra Technologii Żywności Pochodzenia Roślinnego
Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu
Motto: „Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć“ ~M. Skłodowska-Curie
Do moich głównych kierunków i zainteresowań badawczych należą możliwości ograniczania tworzenia zaawansowanych produktów glikacji białek powstających podczas reakcji Maillarda a także wzbogacanie żywności w związki biologicznie aktywne surowców roślinnych.
Wolne chwile lubię spędzać aktywnie w otoczeniu przyrody razem z moimi bliskimi i adoptowaną labradorką. Poza tym chętnie sięgam po literaturę XX wieku oraz tematykę związaną z architekturą wnętrz i psychologią poznawczą.
Bardzo cenię u studentów chęć zdobywania i pogłębiania wiedzy oraz rozwoju osobistego, a także ich otwartość i ciekawość świata. Od wielu lat wspólnie prowadziliśmy wiele (nagradzanych ) projektów naukowych w ramach Koła Naukowego Technologów Żywności. Uzgodniony z tutee cel współpracy tutorskiej może być realizowany w trakcie inspirujących dyskusji a także podczas pracy praktycznej.