Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility dr inż. Maria Różańska | Centrum Wsparcia i Rozwoju

dr inż. Maria Różańska

dr inż. Maria Różańska

Katedra Technologii Żywności Pochodzenia Roślinnego 

Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu  

Motto: „Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć“ ~M. Skłodowska-Curie 
 

Jako tutor akademicki specjalizuję się w dwóch głównych obszarach badawczych:

  • możliwościach ograniczania powstawania zaawansowanych produktów glikacji białek powstających w wyniku reakcji Maillarda oraz
  • wzbogacaniu żywności w związki biologicznie aktywne pochodzące z surowców roślinnych.

W pracy ze studentami stawiam na indywidualne podejście, merytoryczne wsparcie i partnerską współpracę. Doceniam ciekawość świata, otwartość na nowe idee i chęć ciągłego rozwoju – zarówno naukowego, jak i osobistego.

Od wielu lat mam przyjemność wspierać studentów m.in. w ramach Koła Naukowego Technologów Żywności, z którym zrealizowaliśmy liczne, nagradzane projekty badawcze.

Proces tutorskiej współpracy opieram na wspólnie ustalonych celach i wartościach – realizowanych zarówno poprzez inspirujące rozmowy, jak i działania praktyczne.

Prywatnie cenię kontakt z naturą, interesuję się literaturą XX wieku, architekturą oraz psychologią poznawczą – te pasje często okazują się zaskakująco przydatne także w kontekście akademickim.

maria.rozanska@up.poznan.pl