Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility dr inż. Maria Różańska | Centrum Wsparcia i Rozwoju

dr inż. Maria Różańska

dr inż. Maria Różańska

Katedra Technologii Żywności Pochodzenia Roślinnego 

Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu  

Motto: „Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć“ ~M. Skłodowska-Curie 
 

Do moich głównych kierunków i zainteresowań badawczych należą możliwości ograniczania tworzenia zaawansowanych produktów glikacji białek powstających podczas reakcji Maillarda a także wzbogacanie żywności w związki biologicznie aktywne surowców roślinnych. 

Wolne chwile lubię spędzać aktywnie w otoczeniu przyrody razem z moimi bliskimi i adoptowaną labradorką. Poza tym chętnie sięgam po literaturę XX wieku oraz tematykę związaną z architekturą wnętrz i psychologią poznawczą. 

Bardzo cenię u studentów chęć zdobywania i pogłębiania wiedzy oraz rozwoju osobistego, a także ich otwartość i ciekawość świata. Od wielu lat wspólnie prowadziliśmy wiele (nagradzanych ) projektów naukowych w ramach Koła Naukowego Technologów Żywności. Uzgodniony z tutee cel współpracy tutorskiej może być realizowany w trakcie inspirujących dyskusji a także podczas pracy praktycznej. 

maria.rozanska@up.poznan.pl