dr hab. inż. Grażyna Neunert
Katedra Fizyki i Biofizyki
Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu
Motto: „Gdy do was mówią, słuchajcie; gdy sami mówicie, mówcie krótko.” (Amir Ibu Kultum)
Moje zainteresowania naukowe oscylują wokół bioaktywnych składników żywności, głównie antyoksydantów oraz ich interakcji z modelowymi błonami biologicznymi. Szczególnie interesuję się technikami badawczymi dostarczającymi informacji o procesach zachodzących na poziomie molekularnym, takimi jak metody spektroskopowe i ich wykorzystanie w analizie interakcji wewnątrz- i międzycząsteczkowych w strukturach żywności.
Czas wolny spędzam na działce, na spacerze, z rodziną. Lubię gry planszowe, szachy i zagadki logiczne, w których często próbuję swoich sił razem z synem. Poza tym jestem fotografem amatorem, który uwieczniając świat, stara się osiągnąć perfekcjonizm w każdym ujęciu.
Na spotkania w ramach zajęć tutorskich zapraszam osoby zaciekawione otaczającym nas światem i zjawiskami fizycznymi w nim zachodzącymi, zarówno w makro- jak i mikroskali. Z wykształcenia jestem fizykiem i na pewno znajdziemy niejeden temat do rozmowy. A jeśli chcesz przekonać się, czy jesteś stworzona / stworzony do pracy w laboratorium, w ramach tutoringu oprócz dyskusji teoretycznych proponuję zajęcia praktyczne w laboratorium, obejmujące tematykę moich badań. Celem spotkań jest bowiem rozwój nie tylko zainteresowań, ale i umiejętności naukowych studenta.